In the spotlight: Perry van Eijk

De techniek trok hem als kind al en daarom koos Perry van Eijk voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra bij het Horizon College in Heerhugowaard. Hij doet het goed in zijn eerste jaar. Boeiende vakken, leuke praktijkprojecten en een leerzame snuffelstage bij de gemeente Koggenland sterken hem in zijn keuze: in de infra zit hij op zijn plek!

“Mijn opa heb ik vaak geholpen met klussen. Hij verbouwde huizen en ik heb veel van hem geleerd. Als kind was ik al graag met de techniek bezig: timmeren, met Lego bouwen, met Lego Technic machientjes in elkaar zetten en zo. Mijn ouders en broer zitten niet in de bouw, maar mij trekt dat. En zeker na twee havo-jaren in coronatijd wilde ik graag met mijn handen bezig zijn. Stilzitten en de hele dag op kantoor zijn niets voor mij! De helft binnen en de helft buiten kan wel, maar hoe meer buiten hoe beter, zo ben ik gewoon.”

Bewust de infra
“Vakken als Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde gaan me goed af. Mijn havo-achtergrond geeft mij daarvoor wel een voorsprong. Daarom vind ik nieuwe vakken als sterkteberekening, materiaalkennis en CAD-tekenen juist interessant. Naast de theorie doen we elke periode een project. We zijn nu bezig met een havenproject en doorlopen alles wat erbij komt kijken: een haven ontwerpen met ligplaatsen, beschoeiing, steigers, maar ook de vergunningen, de schetsen, Autocad-tekeningen tot het 3D-model. De weg- en waterbouw is wat groter en grover en past daarom meer bij me dan de woningbouw bijvoorbeeld. Rekening houden met verschillende dingen, zoals zout en zoet water, vind ik heel interessant.”

Afwisselende stage
Voor zijn snuffelstage van twee weken kon Perry bij de gemeente Koggenland terecht. “Voorheen was er in het eerste jaar geen snuffelstage, maar door die kennismaking met de praktijk weet je juist waarvoor je het doet. Bij de gemeente ben ik goed begeleid door Tim van Lochem. Ik kon bij iedereen op de afdeling terecht en werd meegenomen naar verschillende klussen buiten. Ik ging met Sjaak op pad die checkt of rioleringen in goede staat zijn en keek op kantoor mee hoe hij meldingen binnenkrijgt en iemand aanstuurt voor reparatie of onderhoud. Het is een man met passie, echt leuk om te horen hoe alles zit. Met Jan ging ik mee naar een kruising die nieuw werd aangelegd. Hij koppelt kantoor met buiten. Met Cornelis maakte ik de oplevering van een leidingwerk in Obdam mee en leerde ik dat je goed moet opletten om alles helemaal goed te krijgen.”

Goede kansen
“Aan het begin van het tweede studiejaar ga ik tien weken stage lopen. Ik weet nog niet waar ik uiteindelijk terecht wil komen. Eerst buiten ervaring opdoen voordat je binnen bij bijvoorbeeld een gemeente gaat werken lijkt me wel handig. Misschien ga ik na deze vier jaar een hbo-opleiding volgen of me anders verder in een bedrijf ontwikkelen, want ik ben wel van hogerop komen. In welke functie vind ik nog lastig te zeggen. Ik denk richting de uitvoerderskant als koppeling tussen binnen en buiten om de uitvoering van opdrachten aan te sturen. Ik blijf bij de infra, dat weet ik zeker. Ik zie de toekomst heel positief tegemoet: een baan ligt zeker voor het oprapen, want er is een groot tekort aan infra- en bouwmensen. Ik heb het heel erg naar mijn zin en ik zou zeggen: ‘Kom allemaal in de infra werken, want er is genoeg te doen’!”

Stagebegeleider Tim van Lochem, werkvoorbereider bij de gemeente Koggenland:
“Perry weet wat de infrawereld inhoudt en stond ervoor open om te leren. Daarom was het voor mij niet moeilijk om hem met onze afdeling kennis te laten maken. We hebben bij Openbare Ruimte verschillende disciplines als groen- en speelvoorzieningen, riolering, openbare verlichting, kunstwerken, kabels & leidingen en wegen. Daarnaast verzorgen wij voor ontwikkelingslocaties het bouw- en woonrijp maken van de gebieden en doen daarvoor het ontwerp en de uitvoering. We zijn met een klein aantal mensen, vlak bij elkaar, en dat schakelt prettig. Daardoor kon Perry met meerdere collega’s mee op pad om te zien waarmee wij op kantoor en buiten bezig zijn. Hij heeft goed werk kunnen verrichten. Zo heeft hij een tekening uitgewerkt en een overzicht gemaakt van de opleverpunten van het leidingproject. Dat is nuttig voor ons en hij leert ervan. Als een persoon capabel is, ontstaat er een mooie kruisbestuiving en dat was bij Perry absoluut het geval.”

“Zelf heb ik al aan drie kanten in de infra gewerkt: bij een aannemer, een ingenieursbureau en nu vier jaar bij de gemeente. Dat bevalt me enorm goed. Het gaat om onze eigen voor- en achtertuin die we zo goed mogelijk inrichten en beheren. Daar hebben we zelf de verantwoordelijkheid voor en de controle over. We zitten aan de voorkant van een ontwerp en daarover denken en beslissen we mee. De gemeente staat altijd open voor stagelopers. Scholieren en studenten krijgen daardoor een beeld van de sector en wij kunnen het werkveld van de gemeente laten zien dat boeiender is dan vaak wordt gedacht. De infra is echt een goede keuze. Je kunt bij aannemers, ingenieursbureaus, gemeentes en andere opdrachtgevers terecht en daarbinnen kun je zoveel kanten op. Het is heel dynamisch.”

Perry van Eijk bepaalt de erfgrens met een gps-meetstok

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *