Een middag van een gastdocent …

In januari verzorgde Infra Bindt zes prachtige gastlessen op het rsg Wiringherlant in Wieringerwerf. Gastdocenten Ted en Bart van Van ’t Hek Groep, Eric van der Ploeg en Pepijn Lautenschutz van KWS Infra en Koen Bakker van Boskalis Nederland wisten de leerlingen goed te boeien. Het leverde eerlijke en mooie feedback van de leerlingen en de schooldocent op.

 

Ted en Bart gaven op 24 en 28 januari samen drie gastlessen met daarin een presentatie over Infra Bindt, de infra en toonaangevende waterwerken. Ze vertelden over Rotterdam, de grootste haven van Europa, en over de zeesluis van IJmuiden, de grootste sluis ter wereld. Aan bod kwamen ook lopende projecten in de regio Wieringerwerf, waardoor de interactie met de leerlingen op gang kwam. Uiteraard brachten ze ook het heiwerk van Gebr. Van ’t Hek naar voren. Het bouwen van een brug zonder bevestigingsmaterialen was een mooie afwisseling. De leerlingen kregen hulp van een YouTube-instructiefilm, de gastdocenten en de docent, en gingen enthousiast aan de slag.

Op 25 januari was het de beurt aan Eric en Pepijn. Zij namen twee gastlessen voor hun rekening en zijn zeer te spreken over de ontvangst. Leerlingen die nog niet hun keuze hebben bepaald, waren oprecht geïnteresseerd. De tips van Eric en Pepijn: laat de gastlessen maximaal een uur duren, want het is voor de doelgroep al gauw te lang. Die beperkte tijd helpt je bovendien om als gastdocent bij de kern van de boodschap te blijven. En nog een onderwerp voor de workshop zou fijn zijn. Dan kun je ter plekke kiezen, afhankelijk van de reactie van de klas. De samenwerking met de betrokken schooldocent was goed en hij gaf de beide mannen welverdiende goede feedback.

 

Koen verzorgde op vrijdag 28 januari eveneens een erg leuke gastles. Hij bracht boeken en folders mee, en hield een mooi en duidelijk verhaal over Boskalis, Infra Bindt en onze sector. Ook nu was het bouwen van een brug zonder bevestigingsmaterialen een groot succes. Als extra uitdaging had schooldocent Cees een krat vol balkjes meegebracht om ook daarmee een brug te bouwen. Deze werd belast met rugzakken van de leerlingen om uit te proberen hoeveel gewicht de constructie kon dragen. De afwisseling van een presentatie en een opdracht viel ook bij deze leerlingen in goede aarde.

 

Positieve feedback

De leerlingen vonden het originele programma leuk en leerzaam: “Een superleuke les!”. Ze hebben geleerd welke opleidingen en beroepen er in de infra zijn.

 

De schooldocent was zeer positief over de voorbereidingen door Infra Bindt en het enthousiasme van de gastsprekers. Ook de gadgets voor de leerlingen vielen in de smaak. En het filmpje ‘van wc naar waterzuivering’ was een topper! Als goede tips stelde hij voor een Nederlandstalig informatiefilmpje te laten zien, meer meisjes in beeld te brengen en iets te vertellen over de uitstroomrichtingen voor mbo niveau 2 en 3. De brugopdracht was succesvol, dus ook de informatieve delen wellicht afwisselen met een korte energizer als een tekenopdracht. Zijn algehele conclusie: “Een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.”

 

Complimenten voor onze gastdocenten!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *