Gastlessen: een mooie ervaring!

“Met veel plezier geef ik gastlessen aan voornamelijk vmbo-leerlingen. Zo leuk om voor de klas te staan!”, aldus Jan van Diepen, enthousiast gastdocent voor Infra Bindt. “En ik kom op veel verschillende plekken waar ik anders nooit zou komen. Infratechniek en civiele techniek zijn vaak onbekend; als gastdocent planten we een klein zaadje voor ons vak.”

Jan is lid van het Operationeel Team van Infra Bindt dat de activiteiten aanstuurt. Met gastlessen en andere initiatieven brengt de stichting het Noord-Hollandse onderwijs, bedrijfsleven en de overheid bij elkaar om het vakmanschap voor de sector te behouden.

Dynamische klas
“Vier jaar geleden meldde ik mij aan als gastdocent. Ik werkte toen nog bij de gemeente Heemskerk als bureauhoofd Beheer Openbare Ruimte. De gemeente is een van de donateurs van Infra Bindt. Na mijn overstap als zelfstandig adviseur ben ik dat blijven doen. Inmiddels volg ik een opleiding voor trainer/docent, om met extra bagage voor de klas te staan. Het lesgeven in zo’n dynamische omgeving op school vind ik ontzettend leuk. Er gebeurt van alles in zo’n klas.”

Kant-en-klaar lespakket
Het zijn tot nu toe voornamelijk vmbo-scholen die een aanvraag voor gastlessen doen, maar ook havo- en vwo-scholen reageren. De lessen zijn bestemd voor tweede- en derdejaars leerlingen die hun keuze nog moeten maken. Infra Bindt verspreidt het verzoek onder de gastdocenten die vrijwillig kunnen reageren. “Ik probeer dat regelmatig te doen, samen met een voormalig collega. Elke keer doen we het anders; afhankelijk van de klas bouwen we ons verhaal op. Na het informatieve deel met filmpjes en een presentatie gaan de scholieren zelf aan de slag. We hebben een lespakket bij ons waarmee ze een nieuwbouwwijk op schaal gaan inrichten.”

Vak met veel mogelijkheden
“We proberen interactie te ontlokken en dat lukt makkelijker als de docent van de school er zelf ook actief in staat. De les is voor mij geslaagd als de leerlingen het naar hun zin hebben en enthousiast meedoen – door vragen te stellen en door lekker te gaan tekenen. Het is heel leuk om iets van het vak aan hen over te brengen. Bouwkunde kennen ze meestal wel, maar infratechniek en civiele techniek zijn vaak onbekend. Jonge mensen kunnen in het vak alle kanten op, het is zo breed!”

Grotere instroom
“We hopen met onze bijdrage de instroom in het infra-onderwijs te stimuleren. De laatste jaren is die in onze provincie in ieder geval stabiel, ondanks de landelijke dalende trend. En het mooie is: we leren er zelf ook van, want door voor de klas te staan krijg je een duidelijke spiegel voorgehouden.”

Ook gastdocent worden? Meld je aan via het contactformulier op onze website!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *