In de spotlight: Bas Blankendaal

Eerst richtte hij zich op de agrarische sector. Later koos Bas Blankendaal toch voor de infra, de sector waarin ook zijn vader werkt. Als coördinator bij Strukton Civiel Projecten op het project A-pier Schiphol combineert hij werk met studie. “Iedere dag moet een uitdaging zijn, dat maakt het leuk.”

 

“Ik ging na de havo naar het mbo, want ik wilde nog doorleren. De opleiding Middenkaderfunctionaris Infra deed ik in 2,5 jaar. Normaal staat daar 4 jaar voor, maar ik koppelde de stages aan elkaar en deed tegelijkertijd mijn theorie. Daardoor was ik 1,5 jaar aaneengesloten bij KWS aan het werk: grondwerk, straatwerk, onderaan de ladder. Heel leerzaam die praktijk; je begrijpt de stof beter en kijkt anders naar het vak.”

 

Hbo-diploma

“Mijn afstudeerstage deed ik bij Ooms, nu Strukton Civiel West. En daarna koos ik voor de deeltijd hbo-opleiding Civiele Techniek bij Civilion. Ik doe de 2 jaar associate degree (AD) met een aanvullend maatvoeringspakket. Daardoor kom ik voor colleges bij verschillende bedrijven, zoals de Weber Beamix Betonspuitfabriek in Eindhoven. Aansluitend wil ik nog een jaar doorstuderen voor mijn bachelor om mijn hbo-diploma te behalen.”

 

Managementfunctie

“Op vrijdag heb ik les en vier dagen per week werk ik op de pier. Op eerdere projecten was ik uitvoerder. Dat vond ik gigantisch leuk. In die functie is het belangrijk hoe je het overbrengt. Ik heb veel verschillende mensen leren kennen en iedereen wil op een andere manier benaderd worden.”

 

“Ik wil graag het management in, want het motiveert mij om de juiste structuur neer te zetten, de juiste mensen bij elkaar te brengen en anderen te motiveren. Als mensen het naar hun zin hebben, wordt het leuker en gaat het beter.”

 

Typisch infra

Bas komt net uit een week nachtwerk. “Op dit project op Schiphol ben ik vooral coördinator: plannen schrijven en planningen maken om goed af te stemmen op de Amerikaanse opdrachtgever. Hoe complexer de projecten zijn, hoe beter. Daar vind ik mijn motivatie in.”

 

“Het mooie van de infra is dat je samen met je collega’s een project maakt. Je bent eigenlijk meer met je collega’s samen dan met je familie! De praktische ervaring die ik opdoe, is een groot voordeel. De taal buiten is anders. Als je heel theoretisch bent, is het lastiger om je collega’s op de goede manier aanwijzingen te geven. Ervaring is, naast het diploma, echt belangrijk in deze sector.”

 

Eigen motivatie

“Opleiding en praktijk vind ik een goede combinatie. Je moet er echt wel voor blokken, want je maakt dezelfde tentamens als voltijdstudenten. Je komt weinig op school, dus de discipline moet puur uit jezelf komen. Doe deeltijd daarom alleen als je echt gemotiveerd bent. Ik blijf in ieder geval in de civiele techniek. Het is een mooi vak dat niet zo bekend is.”

 

 

Fedde Daalder, senior werkvoorbereider bij Strukton Civiel West, begeleidt Bas bij zijn praktijktraining.

“We realiseren voor de A-pier de onder- en bovengrondse infra: kabels en leidingen, riolering, wegen en het vliegtuigplatform. Hoe Bas het oppakt, vind ik bewonderenswaardig. Hij begrijpt steeds goed wat de bedoeling is, stelt de juiste prioriteiten en levert alles in het goede format aan. Hij wil een managementfunctie en pakt ook die rol ontzettend goed op. Zijn vooropleiding met praktijkstages is echt een pre. Ook de opleiding bij Civilion, sterk gericht op beton, sluit goed aan. We zijn meer dan tevreden over hem. Hij is sociaal, positief en goed inzetbaar. Hij is echt een voorbeeld van zinvol investeren in de toekomst.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *