In de spotlight: Stef de Wolf

Als tweedejaars student aan het Horizon College in Heerhugowaard heeft Stef de Wolf zijn tweede stage in de infra achter de rug. Deze praktijkervaring bij De Bie Infra verliep zo goed, dat hij er nu parttime als werkvoorbereider aan het werk is. “Met meten, tekenen en berekenen achter de computer ben ik helemaal op mijn plek.”

 

Stef volgt de mbo-4-opleiding Middenkaderfunctionaris Infra. “Mijn pa werkt in de infra en daardoor wist ik al jong dat ik iets met de bouw wilde doen. Door hem ben ik op het spoor van de wegenbouw gekomen. In de bouw is er steeds meer prefab, maar het mooie van de infra vind ik het vakwerk en de dynamiek. De sector heeft de mentaliteit van aanpakken en handen uit de mouwen steken.”

 

Meten, tekenen en berekenen

De snuffelstage in het eerste jaar, bij De Wilde Infra- & Cultuurtechniek in Vijfhuizen, maakte Stef duidelijk dat hij liever achter de computer werkt dan als uitvoerder op de bouwplaats. “Begin dit jaar liep ik tien weken stage bij De Bie in mijn woonplaats Velserbroek. Als werkvoorbereider maakte ik in de laatste week de fasering en bouwroutes voor de aanbesteding Herinrichting De Koog in Uitgeest. Ik heb er zelfs een heel weekend aan gezeten. We hadden de aanbesteding gewonnen en nu help ik bij het meten, tekenen en berekenen van het nieuwe rioolstelsel en de herbestrating.”

 

Autocad-tekeningen en plannen van aanpak

“Hard werken loont. Op school hebben we theorievakken over riolering, grondwerk en sterkteberekeningen, maar het werken met Autocad heb ik grotendeels zelf geleerd. Daardoor kan ik ontwerptekeningen maken. Nog niet perfect, maar na wat aanwijzingen van een ervaren collega kan ik zelf verder. Ik maak inmiddels ook straatwerkplannen en plannen van aanpak voor bijvoorbeeld riolering in combinatie met gasleidingen.”

 

In de infra op z’n plek

“Tot de zomer heb ik een contract van 8 tot 40 uur bij De Bie. Tijdens schoolweken ben ik er één hele en twee halve dagen. In een herkansingsweek werk ik de hele week, omdat ik geen herkansingen heb. Ik hoop ook na de zomer nog door te kunnen. Ik heb mijn plek helemaal gevonden met plannen, ontwerpen, sterkteberekeningen doen en begroten. De infra is niet alleen buitenwerk, maar net zo goed computerwerk. Dat is vaak onbekend. Ik ga er zeker in verder. Na het Horizon College wil ik naar de hbo Civiele techniek of via een andere route naar een universitaire opleiding met de richting van Toegepaste mechanica om als einddoel constructeur te worden. Ik heb dus nog wel even te gaan.”

 

 

Ivo van der Haagen, hoofduitvoerder bij De Bie Infra, begeleidde Stef bij zijn stage.

“Stef begon met het uitrekenen van een boothelling in Uithoorn voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Onderzoek, Autocad-tekeningen, berekeningen, bellen met onderaannemers om prijzen op te vragen … alles heeft hij zelf en supergoed gedaan. Voor een rioleringswerk in Zandvoort wist hij kaarten boven water te halen en maakte hij revisietekeningen. Inmeetwerk met gps kan hij ook. En de planning voor de aanbesteding in Uitgeest heeft hij fantastisch gedaan. We zijn superblij met hem. Stef was direct inzetbaar en kan goed met Autocad overweg. We hebben behoefte aan alle soorten vakmensen – uitvoerders, calculatoren, werkvoorbereiders, inkopers, grondwerkers, machinisten – en daarom aan enthousiaste jonge mensen zoals hij. Ik heb Stef een goede beoordeling gegeven en nu werkt hij zelfs 1,5 tot 2 dagen per week bij ons, dat is heel bijzonder. Ik ben vol lof.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *