In de spotlight: vier vrouwen in de bouw

Een online ontmoeting met vier vrouwelijke professionals in de bouw levert enthousiaste verhalen op. Nicolette van der Molen, Michelle Haring, Lili van Muiswinkel en Noor Boon kozen alle vier voor Civiele Techniek en werken bij advies- en ingenieursbureau Sweco voor de afdeling Techniek. Ze zijn het er unaniem over eens: “De infra is heel divers!”

 

Nicolette, al zo’n 12 jaar aan het werk in de civiele techniek bij diverse ingenieursbureaus, waarvan de laatste drie jaar bij Sweco: “Ik had altijd al interesse in de techniek. Vroeger wilde ik automonteur worden en ging graag met mijn moeder mee naar de garage. Op het vwo zag ik betere carrièrekansen in de Civiele Techniek en koos daarom voor deze hbo-opleiding. Nu maak ik als adviseur contractstukken voor projecten (bestekken), zoals voor het herinrichten van woonwijken met het vervangen van rioleringssystemen. Bovendien organiseer ik versiebeheer voor documenten waarvoor ik instructies uitwerk, en houd ik me bezig met het coachen van junioren in het ontwerpproces.”

 

Michelle heeft de overstap recent gemaakt: “Als vrachtwagenchauffeur reed ik langs en over civiele constructies en wilde ik al graag bijdragen aan de inrichting van Nederland. Sweco geeft mij de kans om als projectmedewerker ervaring op te doen en in deeltijd mijn hbo-opleiding Civiele Techniek bij Civilion te volgen. Daar ben ik heel blij mee. Het vak is zo breed! Ik werk bijvoorbeeld mee aan dijken en lichtplannen, nu voor het Centrumeiland in IJburg Amsterdam.”

 

Lili doorliep ook de hbo-opleiding Civiele Techniek en studeerde bij Sweco af. Dat werd ook haar eerste werkgever. “Ik hielp mijn vader vaak met klussen en dat doe ik nog steeds. Mijn zus heeft Bouwkunde gedaan, dus het zit in de familie. Ik ben werkvoorbereider/assistent-projectleider voor dijkprojecten. Als werkvoorbereider voor Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam schrijf ik deelopdrachten als onderdeel van een raamovereenkomst (bestek). Daarnaast ben ik lerend geotechnisch adviseur en adviseer ik over de stikstofproblematiek.”

 

Noor had eveneens al vroeg interesse in de techniek: “Nederland beschermen tegen hoog water en tegen wateroverlast door regen vind ik erg interessant! En wat je ontwerpt zie je in de praktijk terug, dat geeft veel voldoening. Ik werk als ontwerper mee aan dijkprojecten, herinrichtingen van woonwijken en aan ontwikkellocaties samen met onder andere stedenbouwkundigen. Als nieuwe taken stel ik verificatie & validatie-documenten op en ondersteun ik het commerciële team.“

 

Hoe zit het met de aansluiting van opleiding op de praktijk?

Noor: “Bij Hogeschool Inholland had ik tijdens mijn hbo-opleiding Civiele Techniek meerdere stages, waardoor ik kennismaakte met de praktijk. School geeft je basiskennis, maar in de praktijk leer je het echte werk.”

 

Nicolette: “Als ik op mijn opleiding terugkijk, had ik het leuk gevonden als we meer projectervaring hadden opgedaan. Bijvoorbeeld in werkgroepen alle projectfasen doorlopen.”

 

Lili: Die stages en projectopdrachten zijn goed. Het is ook mijn ervaring dat je het vak vooral in de praktijk leert.”

 

Michelle: “Ik vind die aansluiting met de praktijk in mijn deeltijdopleiding bij Civilion heel goed. Op school leer ik de achtergronden van het ontwerpen en die kan ik in mijn werk direct gebruiken.”

 

Hoe is het voor vrouwen in de bouw?

Noor: “Als je je werk leuk vindt, je werk goed doet en het naar je zin hebt, kom je er wel. Dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent in de bouw.” Michelle vult aan: “Als je wilt, heb je dezelfde kansen. Wat dat betreft vind ik ook dat iedereen gelijk is in de bouw.”

 

Nicolette kwam tijdens haar opleiding nog wel wat hobbels tegen: “Er waren weinig vrouwen, dan heb je niet echt een voorbeeld. Ik overweeg daarom aan te haken op Girls’ Day waarbij jonge meiden kennismaken met techniek. Techniek is ook voor meisjes heel erg leuk! Bij Sweco is er diversiteit, bij de ene divisie wat meer dan de andere. Sweco vind ik sowieso een heel sociale en mensgerichte organisatie.”

 

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Nicolette: “Ik zou graag richting een leidinggevende functie gaan en deeltijd les willen geven. Nu begeleid ik junior-ontwerpers. Ik word heel blij als ik mensen kan helpen om zich te ontwikkelen. Anderen willen helpen zit in me. Mensenwerk kan dus net zo goed in de bouw!”

 

Noor: “Ik vind dat nog lastig te beantwoorden. Ontwerpen vind ik heel leuk om te doen en ik heb er al nieuwe taken bij. In de bouw blijf ik zeker, maar mijn pad is nog een zoektocht. Misschien werkvoorbereider en later technisch manager.”

 

Lili: “Nu pas ik al niet in één hokje. Ik denk aan adviseren of leidinggeven, in de techniek en de geotechniek. Er zijn heel veel routes.”

 

Michelle: “Voor mij eerst de basis. Daarna misschien constructeur, dat trekt me. Of toezicht houden waardoor je binnen en buiten aan het werk bent, ook heel leuk.”

 

Nicolette vult aan: “Bij Sweco kun je een kijkje nemen in de keuken bij een ander team. Dat zijn mooie kansen.”

 

Hoe zien jullie de toekomst van de infra?

Daarover zijn ze het alle vier eens: “Met de energietransitie, klimaatadaptatie, duurzaamheid en andere thema’s zitten er nog veel grote projecten aan te komen. Maar ook in je eigen straat is er werk genoeg te doen. Door de vergrijzing stromen nog veel vakmensen uit, dus carrièrekansen genoeg in veel verschillende functies!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *