Van het onderwijs naar de infrabouw: nieuwe kansen en energie!
Overstappen van het onderwijs naar de infrabouw ligt niet voor de hand, maar Marjolein Stegers laat zien dat het kan. Na haar werk als kleuterjuf vond ze een nieuwe toekomst in deze sector. Ze combineert studeren met werken bij KWS Infra en was vanaf het begin enthousiast over haar keuze.
“Werken met kleuters vond ik ook ontzettend leuk, maar de hoge werkdruk was voor mij niet meer te doen. Door ziekte merkte ik dat het onderwijs teveel van me vroeg en dat was voor mij het moment om iets anders te gaan doen. Ik ging zelf op zoek en liep mee met bedrijven in de autobranche, maar dat paste toch niet zo bij me. Via Karackter, verbonden met het ROC van Amsterdam, kwam ik bij een leer-werktraject in de bouw en infra terecht. Toen ik ontdekte wat de infra inhoudt, was voor mij de keuze gelijk duidelijk.”
“Inmiddels volg ik de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra die twee jaar duurt. Karackter en ROC Amsterdam zijn deze deeltijdopleiding gestart om zij-instromers aan te trekken. Ik heb een leerwerkplek gekregen bij KWS Infra, dat is echt super. Voor vijf jaar heb ik me verbonden: de eerste twee jaar ben ik in dienst van Karackter en aansluitend kom ik drie jaar in dienst van KWS Infra. Dat biedt mij de zekerheid die ik nodig heb, want ik heb een gezin met drie kinderen met vele uitgaven. Mijn week bestaat uit vier dagen werken, één dag naar school en huiswerk in het weekend. Met mijn kinderen heb ik goede afspraken gemaakt om dit te kunnen doen, maar het zal fijn zijn als ik straks klaar ben. Ik ben de oudste in de klas, maar dat maakt niet uit. We zijn een hechte groep en hebben allemaal hetzelfde doel. Mijn diploma hoop ik in juni te behalen.”
“Als middenkaderfunctionaris kan ik onder andere als werkvoorbereider, uitvoerder of calculator aan de slag. De combinatie van werk binnen en buiten vind ik super leuk, want stilzitten is niets voor mij. Als werkvoorbereider op een datacenterproject deed ik de kwaliteitscontrole van het gemaakte werk, inclusief de bijbehorende documenten voor de hoofdaannemer. Op een woningbouwproject in Oosthuizen loop ik als assistent-uitvoerder mee met de uitvoerder. De begeleiding is heel goed bij KWS Infra. Ik stel veel vragen en mijn collega’s willen alles uitleggen, ook als ik een opdracht voor school moet maken. Zo wist ik niet wat een puttenstaat is, maar nu wel. Na mijn opleiding wil ik graag verschillende andere ervaringen opdoen, zodat ik alle aspecten binnen de infra heb leren kennen. Landmeten lijkt me heel erg leuk en ook naar het asfaltlab ben ik benieuwd.”
“Natuurlijk kost het in het begin veel energie om over te stappen op iets nieuws. Je moet wat opgeven voor de combinatie van werken en studeren, maar dat is tijdelijk. Ik adviseer anderen zeker om die overstap te maken en in de grond-, weg-, en waterbouw in te stromen. Dat kan op alle leeftijden. Het is zo’n interessante wereld: we maken mooie dingen en die kom je overal tegen. En er kan zoveel! Als je van cijfers houdt, ga je de calculatiekant op, wil je naar buiten dan kan dat ook. Mijn familie en vrienden vinden het goed bij me passen, want thuis ben ik ook altijd aan het klussen. Ik ben een stuk gelukkiger en heb veel meer energie, dat vind ik heel fijn.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!